Személyes csúcspontom: Malatinszky Borbirtok.
Utazásom végén, indulás előtt vasárnap reggel látogattam meg egy borászatot, ami teljesen felborította a villányi vidékről alkotott benyomásaimat. Egy idézet Malatinszky honlapján szimbolizálja azt, amit itt átélhettem…
“Szépség nélkül az élet értelmetlen. Emberként ezt a belső tartalmat szeretném kifejezni, ami csakis rám tartozik. Áldottnak érzem magam, hogy ezt a magam módján tehetem.” Malatinszky Csaba
Az egykori sommelier Malatinszky Csaba 1997 óta vezeti a Malatinszky Borbirtokot, amely csak pár méterre van a Bock Pincészettől, ahol lakhattam. Csaba volt kedves fogadni vasárnap délelőtt, ami szerintem nem magától értetődő, hiszen mindannyian megérdemlünk egy kis magánéletet.
Malatinszky már 2009-ben átállt az ökológiai gazdálkodásra, és 2015-ben alkalmazott először olyan borkészítési módszert, amely ma Méthode Malatinszky néven ismert. Egy olyan eljárásról van szó, amelyben az erjedés zárt tölgyfahordókban történik, így olyan kiváló minőségű tannint kapunk, amely más módszerekkel nem érhető el.
A borok minősége mindent elmond és bevallom, nem is emlékszem, mikor lettem legutóbb libabőrös egy olyan bor kóstolásától, amiről még soha nem is hallottam. Amit Malatinszky borai adnak, az felülmúlja mindazt, amit magyarországi utam során megkóstolhattam. A kiváló termőhely és a mesteri borkészítés kvintesszenciája. Kifejezőek, karakteresek, finom rétegekben gazdagok, lenyűgöző egyensúlyukkal a borvilág legjobbjai közé tartoznak. Kedves kereskedők, akik valami igazán exkluzívra vágynak: Nézzetek be a Malatinszky Birtokra, nem fogjátok megbánni!
2021, Serena, Malatinszky Borbirtok, Magyarország, Zuhánya dűlő, Siklós (80% Rizling, 20% Chardonnay olyan dombok lábánál található termőhelyekről, ahol a szőlőt valamivel kevesebb nap éri. 10g kén, 12,8%) Intenzív illat, érett alma, fehér virágok, nagyon “természetes”. Krémes íz, kerek, enyhén élesztős jegyek keverednek a gyümölcsaromákkal, nagyon finom savszerkezet, hosszú, aromás lecsengés. 89 vvpont
2018, Chardonnay, Malatinszky Borbirtok, Magyarország, Zuhánya dűlő, Siklós (100% Chardonnay, hordóban erjesztett, részben új, részben használt , kevés acéltartályban). Intenzív illat, érett gyümölcs, csipetnyi oxidáció mutatkozik, mégis frissnek és tisztának érzékelhető bor, diós és vajas aromák, enyhén krétás ásványosság, izgalmas. Ízben nagyon testes, mégis tollkönnyű, mindössze 12,5% alkohol, felső savszerkezet, életet sugárzó, energikus és nagyon jó hosszúságú bor. Nagyon független, önálló osztálya van! 91 vvpont
2020, Chardonnay, Malatinszky Borbirtok, Magyarország, Zuhánya dűlő,Siklós (100% Chardonnay, hordóban erjesztett, félig új, részben használt, kevés acéltartályban). Reduktív illat, nagyon burgundi megjelenésű, funky, ásványos, citrusos, almás is. Ízben határozott, egyértelmű, a fa jól csomagolt, a sav markáns, nagy tapadás, elegancia és a Pulignyre emlékeztető sósság a lecsengésében. 92 vvpont
2013, Cabernet Franc “Noblesse”, Malatinszky Borbirtok, Magyarország, Villány (100% Cabernet Franc Köves – föld dűlő, Siklós-Máriagyűd. 15% alkohol). Érett rubinvörös. Illata szuper tiszta, mély, összetett, gyógynövények, érett bogyók, tea, gyógynövények, szilva, fűszerek, ez a magyar Cheval Blanc. Ízben kerek és lágy, majd megragad a bor, masszív tanninokat, kiváló savszerkezetet mutat, elegáns és mégis erőteljes, erőteljes, de finomsággal. Hosszú, fűszeres lecsengésű, sötét és piros gyümölcsaromák keverékével. Nagy mozi. Most 2035-ig 95 vvpont
2015, Cabernet Franc “Noblesse”, Malatinszky Borbirtok, Magyarország, Villány (100% Cabernet Franc – Köves-föld dűlő, Siklós-Máriagyűd. 15% alkohol). Erősebb szín, sötét gyümölcsös aromák, szilva, szeder, gyógynövények, bőr, dohány, virágos tónusok és költészet. Ízben erőteljes és koncentrált, két falat bor, masszív tanninok, szuper finoman átszőtt a gyümölcs, a fa sehogy sem dominál, a bor a lehető legjobban kezeli az erő és az elegancia közötti kötéltáncot, mindezt belső békével. Ismét nagyszerű mozi. 2025-2040+ 95 vvpont
2009, Cabernet Franc “Kuria”, Malatinszky Borbirtok, Magyarország, Villány (100% Cabernet Franc Köves – föld dűlő, Siklós-Máriagyűd. 14% alkohol). Érett bordói. Az orrban cédrus, dohány, cassis, szeder, ibolya, karácsonyi fűszerek, fahéj, szárított gyógynövények mutatkoznak, elmerülni vágyás. Ízben kerek, lágy és érlelt, szenzációs tannin minőség, minden remek harmóniában van, gyümölcs, sav, tannin, alkohol, semmi sem dominál, ez csak elegancia és finomság, harmónia a legmagasabb szinten. Jelenleg álomszerű öröm. 96 vvpont
2012, Cabernet Franc „Kúria”, Malatinszky Borbirtok, Magyarország, Villány (100% Cabernet Franc Köves-föld dűlő, Siklós-Máriagyűd. 15% alkohol – forró év, amikor a szőlő aszályos stressztől szenvedett). Erős rubinvörös. Fekete gyümölcs illat, füstös jegyek, némi kartonpapír, nedves kő, krétás, mély, fűszernövények. Az eleje sűrű, tömény, két falat bor, a tannin itt kicsit szárazabb, mint a többi évjáratban, de a bor következetes. Ahogy a hőmérséklet emelkedik, az alkohol itt észrevehetővé válik. Sötét gyümölcsös a lecsengése és nagyon hosszú. 93 vvpont
2013, Cabernet Franc „Kuria”, Malatinszky Borbirtok, Magyarország, Villány (100% Cabernet Franc Köves-föld dűlő, Siklós-Máriagyűd. 14,5% alkohol). Érett rubinvörös. Az orra egy kis drog, mély, összetett, játékos, garrigue gyógynövények, cseresznye, szilva, tea, krétás jegyek, nyirkos kő, erdei szamóca is, vers, libabőr. Ízben kerek és lágy, érlelt, tökéletes harmónia, tanninok, savak, gyümölcsök, lendületes, vad, nyugodt, költészet vörösben. Bor, aminek nem kell elbújnia e világ nagy borai elől. Most egy vers, minden bizonnyal 10-15 év “tartalékokkal egy élvezeti fennsíkon”. 97 vvpont