Hírek

Steven Spurrier megkóstolta . . .

Nem titok, az elmúlt hónapok az  export – piacok fejlesztéséről szóltak, ennek a folyamatnak elválaszthatatlan része a szakmédia bekapcsolása is. Tekintettel arra, hogy a világot villányi terroir-borunkkal szeretnénk ,,meghódítani”, egy
világszerte elismert szaktekintély véleménye elengedhetetlen a kategória
hitelesítésénél. Steven Spurrier egyike a nagy neveknek, aki rengeteg
tapasztalattal rendelkező, a borászat mélységeit is kiválóan ismerő
boríró. ( Egyike a legelismertebb bordói szakértőknek is.) Aktivitásunk
egyik új helyszíne India, ahol a magyar borrol még a vájtfülűek sem
hallottak, nemhogy terroirbor teremne e kies pusztaságban. Bangalore-i
importőrünk kérésének eleget téve kértük fel Mr Spurriert a kóstolásra,
aki temérdek elfoglaltsága mellett is volt olyan segítőkész, hogy górcső
alá vette tételeinket. Igazi élmény volt olvasni a borok minden
aspektusát feltáró jegyzeteit, látni azt az alaposságot és figyelmet,
amit a borvilág egyik sztáralakja tanúsított irányunkban.

http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Spurrier_(wine)


Please find my tasting notes on these excellent wines. Best regards, Steven Spurrier.

/magyar fordítás – angol eredeti/

Le Sommelier Rozé 2008


Egy finom, ragyogó rozé, teltebb, mint a provance-iak, talán inkább egy Tavelhez hasonlít.

Mutatós, könnyű nyári gyümölcsaromák, meggy és eper. Szájban tiszta és intenzív gyümölcsízek, egy leheletnyi természetes tanninnal. Húsos és erőteljes, finom, száraz lecsengés, talán inkább egy ételhez ajánlható, sem mint egy aperitif. Önmagában is nagyon jó, élénk és frissítő utóíze miatt. Hosszú és harmonikus, természetes savassága miatt a 13,5 % alkoholt is frissen hordozza.


Tenkes 2006

Fénylő kárminvörös szín, testes, de nem nehéz; zúzott fekete- és pirosribizli finom aromái, természetes érettség és ismét minden túl-extrahálás nélkül, jó, természetesen emelkedő gyümölcsös illat. Jó az első benyomás a szájpadláson, keveréke a cabernet-nek és a merlot-nak, ahol határozottan a cabernet dominál, középen pedig a merlot ad egy kis simulékonyságot. A finis még egy kis csiszolatlanságot mutat. Kiváló húsételekhez, hogy felszívják a természetes tanninokat, vagy várni kell egy évet, hogy természetesen beépüljenek. Mindent összevetve, jó és ragyogó, természetesen tanninos bor, amelynek a szájpadláson érzékelhető frissessége miatt, jól áll a 14 %-os alkohol.



Kúria Cabernet Franc 2006


Nagyon finom, mély kárminvörös, mélyebb és gazdagabb a Tenkesnél, de nem túlkoncentrált.

Kiváló cabernet franc; vadmálna és egy csöppnyi ibolya illattal, nagyon tiszta, gyümölcsös mélységgel. Nagyon jó, húsos vörös/fekete gyümölcsfűszerességgel, nyájas és bársonyos textúra, emelkedett gyümölcs-finissel. Egy ragyogó és tiszta bor, kiváló terroir eredettel, az érettség és a gyümölcsök mélysége, a természetes savasság és a tanninok a 14.5 % alkoholt is figyelembe véve már majdnem taffeta szerűvé teszik. Egy varázslatos és karakteres bor, mind a szájpadláson, mind az emlékezetben megmarad.


Cabernoir 2006


Mély, szépen koncentrált, sötét rubinvörös szín, nagyon fiatal megjelenéssel; vörös/fekete gyümölcsök finom kifejezése egy csöppnyi fekete cseresznyelekvárral és egy kis meleg fűszerességgel. A szájban húsos és gyümölcsös, természetes tanninokkal, vonzó, fiatalos robosztussággal. Tökéletes bor, vörös vagy grillezett húsokkal – még hallal is, különösen, ha szabadban sülnek. Szépen fog fejlődni, de ne érleljük olyan sokáig, hogy gyümölcsösségét elveszítse.


Összegzés:


Nagyon jó választék. Természetesen készített borok, a régió a talaj és a szőlő teljes tiszteletben tartásával. Jól érzékelhető, hogy a készítésnél, csak minimális beavatkozás történt, mind a négy finom természetességgel bír, ami tökéletes élményt ad egy barátokkal elköltött vacsorához.

Köszönet azért, hogy lehetőségem adódott megkóstolni és élvezni ezeket a borokat!


Steven Spurrier

TASTING OF MALATINSZKY WINES.



VILLANYI ROZE 2008.

Fine bright rose, fuller than those from Provence, more like a Tavel;  attractive fresh fruit aromas, light summer fruits, cherries and strawberries;  clear fruit flavours on the palate, quite firm fruit, with a touch of natural fruit tannins, fleshy yet firm, fine dry finish, more or a food rose than an aperitif, but good on its own due to its lively and refreshing finish, balance and length.  Carries its 13.5 alcohol well as natural acidity keeps it refreshing.


LE SOMMELIER TENKES 2006.

Bright carmine ruby, full but not heavy;  fine aromas of crushed red and black berry fruits, natural ripeness and again without any over-extraction, good fragrant fruit nose with natural lift;  good first impression on the palate, fine blend of Cabernet and Merlot, with the Cabernet dominating in terms of grip and firmness, the Merlot adding some middle suppleness, the finish showing a little greenness;  good now with meat dishes to absorb the natural tannins, or wait a year for them to be absorbed naturally, but not complex enough to keep for the long term; overall a good, bright, naturally tannic wine that carries the 14 alcohol well due to its freshness on the palate.


KURIA CABERNET FRANC 2006.

Very fine deep carmine colour, richer and deeper than Tenkes, but not overdone;  excellent Cabernet Franc nose of wild raspberries and a hint of violets, very pure, good depth of fruit;  very good fleshy red/black fruit flavours, with suavity and a lightly velvety texture and lifted fruit finish; a wine of great purity and polish, fine vineyard origin, ripeness and depth of fruit and natural acidity and tannins, all in balance and almost “taffeta-like” considering the 14.5 alcohol;  a wine of great charm and character, stays on the palate and on the mind.


CABERNOIR 2006.

Deep young, nicely concentrated dark ruby, very fresh-looking;  fine expression of up-front red/black fruits, with a touch of black cherry jam and a little warm spiciness;  same fleshy, up-front fruit on the palate, natural tannins, still a little green and has not the complexity nor the purity of the Cabernet Franc, but has an attractive, youthful robustness, perfect for red meats or grilled meat (even grilled fish) especially when eaten in the open air; will develop nicely, but do not keep so long that the youthful fruit is lost.


SUMMARY.

A very good range of wines, plainly made with respect for the soil, the grapes and the region, seems like minimal intervention and all four have a fine naturalness which makes them perfect to accompany a meal with friends.  Many thanks for having given me the chance to taste and to enjoy these wines.



Steven Spurrier.



Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább