Hírek

Malatinszky bemutató a Borkollégiumban

Malatinszky Csaba volt a vendégünk PDF Nyomtatás E-mail

Amikor Malatinszky Csabát és borait meghívták a Borkollégium Borszalonjába (amit többen a „város legelitebb kocsmájának” titulálnak), nem tudhatták a szervezők, hogy igen aktuális apropója lesz a kóstolónak. Az invitálásra a régi barátság, Csaba munkájának folyamatos követése, borainak állandó, magas színvonalat képviselő minősége okán került sor, illetve azért is, mert a pincészet egy-egy tételét Borkollégium hallgatói és a BorMatura borszaküzlet vásárlói is rendszeresen megkóstolhatják. A napokban megjelent angol Decanter decemberi számában a Malatinszky Kúria Serena fehér házasítását Steven Spurrier a legjobb óvilági fehérbornak választotta. Gratulálunk!

Jobban tehát nem is indulhatott volna a 12 tételből álló borkóstoló, mint a frissen díjazott Serenával. A névadás nem a „latinos hóbort” eredménye: egyszerűen Siklós római kori neve… Alkoholtúlsúlyos boraink világában már az rendkívül üdítő volt, hogy a Villányi borvidékről, egy rendkívül meleg évjáratból ízeiben és illatában is rendkívül szép, elegáns, és 12,5 % alkohollal rendelkező fehérbort lehet kóstolni. Be kell vallani, hogy az 55% chardonnay-t, 40% rajnai rizlinget és az 5% muskotályt (muscat ottonel) tartalmazó házasítás összetétele első hangzásra akár szokatlan is lehetne a borivók számára, de az eredmény meggyőzte publikumot. Kis közvélemény kutatásom eredménye: 5*. Még egy fehérbor volt a sorban, a 2009-es chardonnay barrique. Nem állok egyedül véleményemmel, hogy Csaba hordó- ill. tárolóedény-használatát érdemes lenne számos borászatunknak tanulmányoznia: a barrique szó ugyanis csak bizonyos helyeken szinonimája a tömény vajasságnak és az enyhén sózott vajas pattogatott kukoricának, a vaníliának. Ez a bor finoman elegáns, s bár szépen hozza citrusos jellegét is, ásványossága, sós jellege is felszínre kerülhet.


A vörösborok között négy házasítás, és három fajtabor két-két évjárata került a poharakba az est folyamán. A Csaba szintjén a „középkategóriát” a 2007-es Pinot bleu és Cabernoir képviselte. A pinot noir és a kékfrankos, illetve a két cabernet és a pinot noir házasítása, bizton állíthatjuk, hogy francia földön kivernék a biztosítékot. Mi azonban legyünk büszkék arra, hogy e borvidék ültetvényei –megfelelő kezekben – ezt is tudják! Az est hátralévő részében tisztán bordeaux-i vizekre, illetve némi képzavarral: borokra eveztünk. A Kúria sorozat 2006-os és 2007-es merlot-ját, cabernet sauvignonját, cabernet franc-ját és a Kövesföld bordói házasítást szerencséltettünk megkóstolni. Mindkét esztendő kitűnő körülményeket teremtett a borászoknak, az egyes évjáratok eredményei a szerdai estén megosztották a több mint harminc kóstolót: szinte fele-fele arányban részesítették előnyben egyiket vagy másikat. Egyöntetűnek látszott azonban a vélemény, hogy ha Villány, akkor cabernet franc. Minden bordói fajtát magas pontszámmal jutalmazták a résztvevők, de a franc volt a nyerő. Sőt, abban is egyetértés mutatkozott, hogy Kövesföld (a két cabernet házasítása) is a benne lévő franc-nak köszönheti többletpontjait.


Örömmel állapítottuk meg az este folyamán: a Villány = tanninbomba sztereotípiájából ki lehet lépni, és még az egyébként tanninos fajtákból is lehet elegáns, jól iható bort készíteni. Ehhez azonban szükség van arra a nagyon tudatos szőlészeti- és borászati munkára, ami Malatinszky Csaba munkásságát jó egy évtizede jellemzi. A kóstoló négy órája alatt számos érdekességet tudtunk meg pl. az organikus és a biodinamikus gazdálkodás különbségeiről, a mérnöki precizitást igénylő klón- és alanykiválasztásról, a megfelelő lombmunka fontosságától, a hordódonga készítésének (előkészítésnek) rejtelmeiről, és a pincében a patikatisztaságról, mint alapkövetelményről. Átismételhettük tudásunkat a tudatos borkóstolással kapcsolatosan, és Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a vörösborok kóstolása közben jó tartózkodni a szénhidrát (értsd: kenyér, bagette) fogyasztásától, mert teljesen félreviheti a bor ízképét. Az este legfontosabb üzenete talán mégis az volt, hogy a Villányi borvidék –és nem csak a közszájon forgó, felkapott dűlők- olyan kincse az országnak, amely meg tudja mutatni a világnak, hogy képesek vagyunk nagy minőség, és legfőképpen jól iható, elegáns, s nem a koncentrációt, a túl sok tannint, az égető alkoholt, hanem a komplexitást előtérbe helyező borok előállítására is.


Az estet házigazdaként levezető Mészáros Gabriella felkérte Malatinszky Csabát egy cabernet franc vertikális borbemutatóra a következő év tavaszára. Ott leszünk!


Sánta Zoltán                                               2010. november 19.


link

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább