Hírek

Péntek esti bor – Metropol.hu 2011.04.30.

Péntek esti bor – Metropol.hu

Malatinszky Csaba ismét megmutatta, hogy Villányban nem csak nagy testű, telt, gazdag, sokáig érlelendő borokat lehet készíteni.

Péntek esti bor

Malatinszky Pincészet: Le Sommelier Kadarka 2007
Villányi Eredetvédett Classicus száraz vörösbor
Kiskereskedelmi ár: kb. 2000-2500 Ft

Ez a Kárpát-medencei fajta nem csak a termesztési feltételekre, de a vinifikáció módszereire is érzékeny, nem könnyű arányos, lendületes és stílusos bort készíteni belőle. Külön dicséret jár azért, hogy egy igen meleg évjáratban is sikerült egy friss, üde és nem túlérett szőlőből készült bort kreálnia a villányi mesternek.

Halvány bíborszín, erősen gránátba hajló széllel. Aromáit illetően a piros bogyós gyümölcsök dominálnak (eper, meggy), amelyet szépen egészít ki a fajta (bors és koriander) és a hordó fűszeressége (vanília). Elsőre olyan érzésem volt, mintha eső áztatta, földes epret kóstolnék, frissen szedve. A hecsedli és a füge is megjelennek idővel. Érettségét mutatja, hogy megjelentek a főtt vegetális aromák (uborka, kapor), amelyek a friss gyümölcsökkel együtt adnak komplexitást és jövőt a bornak.

Teljesen fogyasztásra érett, azonban jelentős tartalékai vannak, ezért akár érdemes még egy időre elfektetni a palackot.

A közepes testhez igen élénk és éltető savak társulnak, melyet közepes alkohol és maximum közepes tanninok egészítenek ki.

Rokon lelkek

Már többször tapasztaltam, hogy a kadarka és a pinot noir sok szempontból rokon lelkek. Érzékenységük, visszafogott színintenzitásuk és fejlődő aromáik is sok hasonlóságot mutatnak. Érdemes vele próbára tenni borozó baráti társaságunkat: vakon kóstolva okozhat meglepetéseket, még rutinos pinot noir kóstolóknak is.

Összességében ez a bor egy kiváló stílustanulmány, hogy milyen is lehet egy jó kadarka: fineszes, lendületes savakkal, gyümölcsös és fűszeres aromákkal. Jó ivású, jól elkészített bor a fajta minden erényével.

Ételpárosítás

Ételben akár egy paradicsomos tésztát is el tudnék képzelni hozzá, azonban most egy komolyabb ételre esett a választás. Egy mexikói fűszerezésű oldalas készült hozzá, grillen sütve. Jelen esetben két kapcsolódási pont van az étel és a bor között: a jó savak – jobb zsíroldó, mint a Jar – remekül kordában tartják a kicsit kövérebb húst, másrészről a fűszerek egybeolvadó kavalkádja egyértelműen kiemelkedővé teszi a párosítást.

Ahogy bordoktorunk mondja: Fogyasszunk rendszeresen bort, de csak mértékkel!

Jó kóstolást!

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább