Hírek

Borwerk – Captain Cork

Malatinszky: rejtett hagyomány, modern borok

Nagyság? Hogyan lehet a nagyságot meghatározni? Itt magától értetődően nem a mennyiségre, hanem a minőségre gondolunk. Vajon meghatározható-e a bor nagysága magas pontszámok, érmek és kitüntetések, magas árak, a borászati hagyomány vagy akár a bor készítőjének nemesi származása alapján? Ès még ha sok és különösképpen az utóbbi két kritérium rá is illik Malatinszky Csabára, végeredményben mégis maguk a borok szólnak mellette.

Szükségtelenül rossz és teljesen hamis irányba vezethet viszont az a tény, hogy a borász ereiben kék vér csörgedezik, és hogy a családja már a 14. század óta a Balaton vidékén borászkodik. Malatinszky Csaba személyében annak az új magyar borász-generációnak öntudatos és példaszerű képviselőjét ismerhetjük meg, amely mintegy veleszületett eredetiség-bizonyítvánnyal illik bele az itt-és-mostba.

A kiindulópont: a szőlőhegyen újabban – Wassmannék segítségével – a kontrollált ökológiai módszerrel dolgoznak, hogy a Terroir hatása jól érezhetően érvényesüljön. A pincében saját élesztőtörzsükkel erjesztenek. Az óvatos préselés után is – mint például a bor lefejtésénél –  rendkívül elővigyázatosan bánnak a folyékony nedűvel, amely arra hivatott, hogy később Magyarország néhány legjobb borává váljék.



Malatinszky Csaba

A Malatinszky-pincészet borainak nagy része klasszikus barrique hordókban érlelődik. A hordók alapanyaga kizárólag hazai tölgy, amelynek felhasználása során körültekintő módon mellőzik a domináns ízeket és az erős csersavakat.

Malatinszky szakmai fejlődési útja, mint oly gyakran, kerülőutakon át vezetett. Az 1990-es évek elejéig a híres budapesti Gundel Ètterem sommelier-jeként dolgozott. Annak idején még ez volt az első számú gourmet étterem Magyarországon. Ezután Franciaországba ment, hogy gyakorlati tudást és tapasztalatot szerezzen a borkészítés tudományában és Bordelais-be vetette a sors. Az állomásai közé tartoztak: Chateau Pichon-Longueville, Chateau Lync-Bages és Chateau Cos D` Estournel. Ezt követte egy intermezzo borkereskedőként, majd a borászat felé fordult, amely Villányba és ugyanabba az utcába vezette őt, ahol Bock is borászkodott. Két szomszéd, akik jobban nem is különbözhetnének egymástól.

Első borait Malatinszky Csaba még nem egyedül készítette. Akaratlanul – és meglepő megingathatatlansággal – itt is tapasztalatokat gyűjtött. Az, amit Bockkal, Csányival és Jekllel való éveken át tartó együttműködése alatt megtapasztalt, egyszerűen nem felelt meg az elképzeléseinek. A villányi terroir hatása egyálaltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben érződött a helyi nagyok boraiban. Véleménye szerint, egyszerűen több kell, hogy legyen ebben. A végső következtetés ez maradt: mindent egyedül és sok mindent másképp csinálni. Ez nem feltétlenül gyarapította baráti körét.


Villány nagy dolgokra képes – ha hagyják

Végül is ez teljesen mindegy lehet számára. A borai, tanítómestereitől eltérően, valóban  más nyelvet beszélnek. Az érződik bennük, amit a szőlőtőke a szőlőszemeknek továbbadott: a nehéz villányi lösztalaj terroirja. A “Kúria” Premium-sorozat Cabernet Franc-borai, melyeket szűretlenül palackoztak le, igazán nagy borok és magától értetődően a világ bármelyik fantasztikus borával felveszik a versenyt. Ekként teljesíti  Malatinszky azt az önmagának tett ígéretét, hogy Villány nagy dolgokra képes, ha hagyják.

A 2008-as Cabernet Franc, amely még nincs a piacon, meleg, roppant mód telített, főtt gyümölcsben, nugátban és kávéban gazdag ízvilágával lágy, de annál tartósabb hatást  nyújt. És feszes tanninokat. Hagyjunk neki időt!

A jelenleg kapható 2007-es Cabernet Franc Kúria barátságos, enyhén édeskés feketemeggy-szeder-aromájával és csaknem lehengerlő erejével, határozott, de nem túl tolakodó tanninjaival egy szemernyivel már nyitottabb. Itt is érvényes, hogy a bornak időt kell hagyni.

Ha már az időről és a borokban lévő lehetőségekről van szó: ez Malatinszkynél – mint ahogy ennek tulajdonképpen lennie is kellene – már az első ízlelésnél megmutatkozik. A 2007-es Tenkes, ez  a szép, kerek Cabernet Savignon-és Merlot-válogatás, letisztult és elegáns gyümölcsösségével stilisztikailag mégis inkább hasonlít egy Burgundihoz, mint – ahogy a Cuvée összetétele sejtetné – egy Bordeauxihoz.

Ezek után az „Illatos“ már oldottságával és nyitottságával szerez örömet az ízlelőbimbóknak. Egy szép bor a mindennapokra. A 2007-es „Pinot Bleu“ – egy izgalmas Pinot-és (főként) Kékfrankos-válogatás – stilisztikailag abszurd módon a Bordelais ízvilága felé tendál. Fehéren és szépen, mégha kissé a nemzetközi igényekre is szabottan, csábító a 2009-es „Serena“ a Muscat Ottonel leplezetlen bájával.

A végén vissza a kezdethez: Malatinszkynek is vannak borai 5 Euroért. Egészen 75 Euróig (a rendkívül telített “Kövesföld” Bordeaux-Cuvée kerül ennyibe). Még mindigVillányban vagyunk, és ez most így helyes és helyénvaló.



Ez a cikk a CaptainCork weboldalán is megjelent.

Eredeti cikk

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább