A neves olasz magazin, a Civiltá del bere cabernet franc-nal foglalkozó számában többek között a Malatinszky Kúria is részesült elismerő szavakban. Köszönjük a megtiszteltetést!
A cikk saját fordításunk szerint:
“Végül, de nem utolsó sorban Magyarország is kiemelkedő helyezést ért el a cabernet franc termelő mezőnyben. Szekszárd és Villány az országban délebbre helyezkednek el, emiatt ott melegebb éghajlat uralkodik. (…) Ha az utolsó benyomás a komplexitás, az első korty után mindenképp a potenciál. A stílus még mindig bordói, de a termelők szerint a magyar és francia fák különböző mértékű használata miatt érezhető a különbség. Egészen imponáló, ahogy a keleti országból származó szőlő igyekszik megtalálni a piacát a nemzetközi vörösek között. Nem más, mint Michael Boradbent, a Christie’s bor osztályának vezetője eképp’ nyilatkozik: „Villány a Cabernet Franc természetes hazája. Kiváló borok érkeznek erről a területről és Szekszárdból is.” Régiónak ez a pontja 46. szélességi foknál található, akárcsak Bordeaux, közepes hőmérsékletű, valamelyest mérsékeltebb, de annyira csapadékos, mint Elzász. A borok csakugyan, akár 15 %-os alkohollal is rendelkeznek, így Bocké is. (…) A modernizált borkészítés tisztaságról és változatosságról tanúskodik, így Erhard és Evelyn Heumann borai; Cabernet Franc-jaik elnyerték Philipp Schwander MW tetszését is: antociánokban gazdag borok, sűrűk, illatosak, szép lágysággal és eleganciával.
Villány másik főszereplője Malatinszky Csaba, aki korábban a budapesti Gundel étterem híres sommelierjéből vált bortermelővé. Boros címkéi tisztán bordói stílusúak, a fontosabb francia Chateaukéra emlékeztetve. Korábban, a kétezres évek melegebb évjáratainak cabernet-it a dohányos jegyek jellemezték, míg a 2007-esben a gyümölcsös jegyek dominálnak. Összességében a hűvösebb évjáratok bordói stílusúak, míg a melegebbek a SuperToszkánokéhoz közelítenek, ugyanakkor a borokat bársonyos krémesség és elegancia jellemzi.”