Hírek

Borokkal suttogó – Malatinszky Csaba

A Malatinszky Kúria több szempontból is különleges. Nem csak azért, mert sikeres üzleti vállalkozás és csúcsborokat alkotó borászat, hanem mert valódi élmények és a kísérletezés műhelye is egyben.

A Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok tulajdonosa és borásza, Malatinszky Csaba élen jár a Villány-Siklós borrégió különleges értékeinek népszerűsítésében. Birtokát 1997-ben alapította, karrierje borászként és üzletemberként is töretlenül felfelé ível. Mielőtt borászként kezdett dolgozni, ő volt Magyarország első sommelierje. Mióta Borterasz néven saját bisztrót nyitott Villány szívében, a bor és a finom ételek iránti szenvedélye is újra egyensúlyba került. „Egyedi és stílusos epikuroszi élményt alkottunk, ahol a betérők ízletes, a szezonalitást tükröző, ízletes, helyi alapanyagokból készült ételek kíséretében fedezhetik fel a Malatinszky borok világát..” – jegyzi meg a borász.
Természetesen!
Malatinszky azt mondja, szándékosan igyekszik elfordulni a fine-dining koncepciótól. Inkább a termőhely nyelvén engedi a bort és az ételeket  megszólalni. A helyben elérhető, saját bio gazdaságában nevelt hozzávalók bősége mindig is izgalomba hozta. „Az itteni klíma többnyire kontinentális, de délről mediterrán hatás is érkezik. A hosszú napsütéses órák pedig ideális körülményeket teremtenek ahhoz, hogy zöldségek és gyümölcsök széles skáláját termesszük.” – magyarázza Malatinszky és hozzáteszi, jelenleg 14 különböző paradicsomot nevel, ami a legjobb válogatás abból a 30 féléből, amivel korábban kísérletezett. „Csodálatos fügét is sikerült termesztenem. Gondosan szüretelve s elkészítve, ezek a zöldségek-gyümölcsök a szezonális kínálat alapelemeivé váltak. Jövőre szeretnék többféle, házi készítésű lekvárral és szósszal is bemutatkozni, hogy megőrízzem a nyár esszenciáját.
GONDOLKODJ VILÁGSZÍNVONALBAN, EGYÉL HELYI TERMÉKET!
Malatinszky szerint a Borterasz utazóknak és helyieknek kiváló úti cél egyaránt. A friss, helyi ízek, kiegészítve a helyben készült borokkal, bárkit lenyűgözhetnek. A Borterasz csöpp kísérleti konyhájában, ahogy azt Malatinszky, aki maga is lelkes szakács, nevezi, a hangsúly az egyszerű, tradicionális ízek megalkotásán van. Malatinszky az egyszerűség és a komplexitás kombinációjában hisz, tiszteletben tartva az alapanyag származását és karakterét. „Az étlap rövid és a terméskínálattól függően gyakorta változik.

Európa legjobb fehérbora (Decanter, London)

”– teszi még hozzá. „A modern és kényelmes étterem 20 főnek biztosít helyet. Ha az időjárás megengedi, még 20 vendég étkezhet a szabadban, a száz éves diófák árnya alatt.”
Fair trade
A környezetbarát és fenntartható mezőgazdaság híveként Malatinszky az organikus termelési technikákat követi. Az 2009-ben  teljesen átállt a biogazdálkodásra. „Ahelyett, hogy műtrágyáktól és permetezőszerektől függnék, igyekszünk fenntartani a talaj termékenységét és elősegíteni a természetes folyamatokat, amelyek kiegyensúlyozzák az állatok és betegségek okozta károkat. A boraimban a természet szólal meg és ugyanígy van ez a kertemből származó gyümölcsök és zöldségek esetében is.”
A mintegy 30 hektáros Malatinszky birtok Magyarországon elsők között termelt bio szőlőt. A világszínvonalú vörösborokat felvonultató listából is kiemelkedik a Cabernet Franc. A pincészet évente mintegy 200.000 palack bort állít elő,, melynek 25-30%-a  megy exportra (Malatinszky szerint ez a szám 70%-ra kell nőjjön). A borok célországai Belgium, Kína, Anglia, Japán, Svájc és az Egyesült Államok, ugyanakkor a borász most épp svéd partnerekkel is tárgyal. A borászat az angol uralkodócsaládhoz is szállít borokat, és vörösborai szerepeltek a magyarországi EU-elnökség gálavacsoráin is. A borok rendszersen aratnak sikert nemzetközi versenyeken.

Malatinszky Csaba munkáját a budapesti Gundel étterem fő sommelierjeként kezdte. Itthon ő volt a szakma első, nemzetközileg is elismert képviselője. Bordeaux-i tanulmányútjain (Médoc Château Pichon-Longueville Baron, Château Lynch-Bages and Château Cos D’ Estournel) rengeteget tanult a borkultúráról és a borászatról, a ,,blending” művészetéről. La boutique des vin név alatt 1993-ban nyitotta meg Budapest első kiskereskedelmi borszaküzletét. A Malatinszky névhez három borcsalád kötődik: Le sommelier, Noblesse és Kúria borok vannak forgalomban.

FORRÁS

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább