Hírek

Igazi borok, nem csak haladóknak

Késő ősz, közelgő tél, Bordó Blend. Mi más apropó kell még, hogy megkóstoljuk a Cabernet Franc magyar apostolának borait? Belegondolva ezekre az okokra nincs is igazán szükség, elég annyi, hogy Malatinszky Csaba neve mindig garancia a kiváló borokra.

malatinszky_magnum_l_1Kövesföld, magnum palackban (Fotó: Graselly Balázs)

A Borkollégiumban összegyűlt csapat arra vállalkozott Mészáros Gabriella vezetésével, hogy végig megy a Malatinszky úton, megkóstol pár chardonnay-t és nem kevés komoly és várhatóan meseszép villányi vörösbort. Nem is villányit, sokkal inkább Malatinszky vörösbort.
Talán kevesen tudják, hogy Malatinszky Csaba a Borkollégium első csoportjának hallgatója volt a 90-es évek legelején. Akkoriban a Gellért Szállóban dolgozott és már ekkor kiderült, hogy másképpen figyel a borra, gondolkozik róla. Hamarosan átkerült a Gundelba, majd megnyitotta az ország egyik legelső borkereskedését, amely mind a mai napig létezik Budapest belvárosában.

Innen már egyenes út vezetett a szőlőbe és a pincébe, ahol elhívatottan, és nagy kitartással próbálja elkészíteni a saját villányi, sőt most már siklósi borát, amihez az ihletet, a mintát a bordói borok adják. Az elmúlt két évtizedben beírta magát az ország modernkori történetébe, és együtt emlegetik nevét a villányi „alapító atyákéval”. Hát ennyit a mesterről röviden, aki sajnos ezúttal nem lehetett jelen a kóstolón. Javaslom, hogy aki teheti, menjen el és hallgassa meg gondolatait a szőlőről, borkészítésről, biogazdálkodásról. Megéri.

Annak ellenére vagy pont azért, hogy bár Villány nem fehérboros vidék, többször bizonyította Csaba, hogy lehet említésre méltó fehéreket készíteni itt is. Ez nála elsősorban a chardonnay. Ebből három különböző tétel is kóstolhatunk. A 2014-es mutatta az évjárat hiányosságait. A 2013-a és a 2009-es annál jobban sikerült. Az utóbbiban már megjelentek az érettség jelei, míg a 2013-as még roppant fiatalnak bizonyult. Ezt a bort érdemes még tárolni. A fehér Serena házasítást nem lehet kihagyni a sorból, hiszen ennek a bornak az érdekessége, hogy egy borvidék idegen illatos fajtát is tartalmaz. 2013-ban ez a sárgamuskotály volt, amit a chardonnay és a szürkebarát egészít ki.

A négy fehér után egy jelentősebb vörös sor érkezett, amiből a cabernet francokat várta mindenki a legjobban. Aztán a sauvigon és a merlot kicsit elvitte a bulit, de erről majd később.

Öt évjárat franc-t végigkóstolni nem csak azért érdemes, mert így látjuk igazán, hogy a fajta milyen érési folyamatokon megy keresztül, mennyire érlelhető. Azért is hasznos és szerencsés dolog ez, mert egy tisztán, természet közeli módon készült bornál sokkal inkább megmutatkozik az évjáratok közötti különbség. Jól meg lehet tanulni, hogy melyik évjárat mit ad, milyen savakat, milyen aromákat, melegebb vagy hűvösebb karaktert.

Mivel már többször vettem részt ilyen Malatinszky féle évjárat kóstolón tudom, hogy ezeknél a boroknál ez egyértelműen nyomon követhető, sokkal inkább, mint más pincénél. A 2008-as Kúria vitte el a pálmát. Tökéletesen mutatta, hogy vörösbornak kedvező évjáratban járunk. Pompás állapotban van, megérett a fogyasztásra, fenn van a csúcson és még marad is pár évig. Sikerült kihozni a francból olyan dolgokat is, ami nem jellemző rá: gazdag, összetett illat, sok érett gyümölccsel, felbukkanó tercier aromákkal. Emellett van benne egy kis villányi, a gazdag tannin és a kicsit magas alkohol, és van benne egy kis bordó is a pompás savakkal és az összetettséggel.

A 2007-es Kúria már sokkal inkább az évjáratról szól, a kicsit érdesebb tanninokkal, a 2008-ashoz képest kisebb koncentráltsággal. S persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy a 2002-es pedig bebizonyította, hogy 13 év után is képes egy magyar vörösbor állni a talpán, mégpedig nem akárhogy. Akinek még van, azt nem biztatom tárolására, inkább az elfogyasztására.

A sauvigon azzal vittel az estét, hogy bebizonyította, egy jó évjáratban be tud érni hazánkban is – és akkor bravúros vörösbort ad.  Amikor nem a tanninról szól egy tanninos fajta, az itthon még nagy kincs.

Inkább arról beszélt a bor, hogy a jó hordóhasználat szép fűszerei, a sauvignon piros bogyói, a pici paprikásság, és a meszesség milyen gazdag aromatikát tud adni. Ehhez párosul egy tökéletes szerkezet, és egy tanulni való könnyed elegancia.

S végül, hogy miért okozott a zavart az erőben (ha már minden az új Star Warsról szól) a Merlot. Izgalmas dolog ugyanazt a bort egyszerre kóstolni egy hagyományos palackból és egy magnumból. Az már nem újdonság, hogy a másfél literes palackban való érlelés sokkal jobbat tesz a bornak. Az okok még nem teljesen tisztázottak, talán a mennyiség okoz valamit a borban, amitől gazdagabb, kiegyensúlyozottabb, rendezettebb lesz, izgalmasabb karakterrel. Jogos kérdés, hogy miért nem kerül akkor minden bor nagy palackba. Egyrészt drágább, másrészt még kevesen tudják a különbségeket. Nehézkés tárolni, egyszerre elfogyasztani is nagy társaságot igényel. A gasztróban biztosan több lehetősége lenne a magnum palacknak.

Az este értékelését elvégezve úgy gondolom, hogy Malatinszky Csaba borai változatlanul a magyar mezőny csúcsán vannak. Évről évre kiválóak, megbízhatóak és a gazda ellentmondást nem tűrően járja az útját, keresi a Kövesföld és saját határait. Igazi borok, nem csak haladóknak.

A kóstolt tételek:

 • Chardonnay 2014 Le Sommelier sorozat
 • Serena 2013 Noblesse sorozat
 • Chardonnay 2013 Noblesse sorozat (biodinamikus)
 • Chardonnay 2009 Noblesse sorozat
 • Merlot 2009 Noblesse sorozat
 • Cabernet Franc 2009 Noblesse sorozat
 • Cabernet Franc 2008 szűretlen Kúria sorozat
 • Cabernet Franc 2007 szűretlen Kúria sorozat
 • Cabernet Franc 2005 szűretlen Kúria sorozat
 • Cabernet Franc 2002 szűretlen Kúria sorozat
 • Cabernet Sauvignon 2008 szűretlen Kúria sorozat
 • Kövesföld 2006 szűretlen, Cabernet Sauvigon és Franc, Kúria sorozat, magnum palackban
 • Kövesföld 2007 szűretlen, Cabernet Sauvigon és Franc, Kúria sorozat
 • Merlot 2006 szűretlen, Kúria sorozat
 • Merlot 2007, Kúria sorozat, magnum palackban
 • Merlot 2007, Kúria sorozat, 0,75 l palackban

 

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább

Egy nő valóban több ízt érez? – Mészáros Erika beszélgetése Malatinszky Csabával

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam lorem orci, sodales vitae arcu vitae, maximus tincidunt arcu. Vestibulum ullamcorper ligula in sodales

Tovább